|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Friss fórum:
|
|
A hét kérdése:
Jelentkezz be a heti kérdéshez!
|
|
Legolvasottabbak:
|
|
EBÉD
Hirdetés
gabusfrici |
riffentyu (538122) |2011.10.07 07:45 | | 538422. |
| |
Tegnap Gabus csinálta a karfiolt, én ma lábtörlőt sütök.
Ez egy enyhén kelesztett, tojás nélküli nem édes tészta, amibe virslik vannak belefűzve. |
|
riffentyu |
dingidungi (538052) |2011.10.06 20:58 | | 538122. |
| |
Igen!
A kert meg a zöldség meg a tyúkok is a természetességet, a ráérést a fontos dolgokra stb.... t jelentik .
És igen: együtt volt mindenki pontosan délben, legalább vasárnap.
a netgombász fórumon olvastam mostanában azt, hogy valaki így fogalmazott ie. 15 évvel (és azt jelentette, hogy internet előtt 15 évvel) - ez lehet, hogy közismert, de nekem új volt, jót röhögtem. |
|
dingidungi |
dingidungi (537402) |2011.10.06 17:12 | | 538052. |
| |
Igen, nosztalgia (is)! Ámbár én inkább arra próbáltam célozni, hogy hátulgombolós koromban egy családi vasárnapi ebéd ESEMÉNY volt. Történés. Összeült a család, megbeszélvén a heti bonyodalmakat, és EGYÜTT voltunk - hacsak néhány órácskára is.
Manapság - (hisz három leánnyal ez így működik):
"Szia Apu, majd jövök, lehet csak késő este, útközben bekapok majd valamit a (ez itt a reklám helye)-ben.
Sátoros ünnepekkor vagyunk együtt, végképp ritkaságnak számít, ha kaja után leülünk mondjuk társasjátékozni, avagy egyáltalán beszélgetni egy kicsit, mindannyian, közösen, teljes létszámmal... |
|
riffentyu |
dingidungi (537402) |2011.10.06 16:05 | | 538012. |
| |
Hatalmas nosztalgiát indítottál be.
Nagymamám vasárnapi ebédjei...
A kertben lévő tyúkok/csirkék közül frissen levágva, húsleves, saját kezével gyűrt csiga vagy cérnametét hozzá, leszűrve, külön tálban: zöldség - természetesen a kertből, majd valóban friss, ropogósan kirántva (nem olajban, hanem kacsazsírban) rántott csirke (anatómiailag darabolva, külön-külön valamennyi alkatrész, a szárnya közé májacska rakva, nyammm), hozzá fokhagymás uborkasaláta, vagy egyéb (paradicsom, fejessaláta, koviub., ilyesmi), majd mazsola kukorica sütve is a parázson, meg főzve is, ki hogy szereti, aztán még valami sütemény is...
brrr, ezt még leírni is sok, nemhogy végigenni.
Mégis: akkor még nem volt dagi senki.
|
|
dingidungi |
titok111 (537372) |2011.10.05 19:53 | | 537402. |
| |
Nos, látod... Szüleim már eltávoztak, de gyermekkoromból természetesen emlékszem sok-sok mindenre. Egy vasárnapi ebéd afféle rítus volt: a gőzölgő húsleveshez, a rántott csirkecombhoz hozzátartozott a rádióból "Szól a nóta" (Kossuth rádió), illetve akár az is, hogy a tálalás éppen a déli harangszóra kellett történjék. Csupa emlék. Én meg szégyellem - hiszen nem követjük ezeket a hagyományokat - minderre csupán csak emlékezem. Elmeséltem mindezt leányaimnak - meg is hallgattak, persze. El is gondolkodtak rajta, eltűnődtek, értették is - de azóta sokat fordult a világ... |
|
gabusfrici |
2011.10.05 19:24 | | 537392. |
| |
Rakott karfiol készül éppen... |
|
titok111 |
dingidungi (537322) |2011.10.05 14:13 | | 537372. |
| |
Segítetek ebéd=kutyádé.
Innen ered a bizonytalan, mint a ktya vacsorája elnevezés is... |
|
grisenyka |
titok111 (537312) |2011.10.05 13:47 | | 537362. |
| |
májgombóc leves, spenót tükörtojással
- menza, természetesen
Én reggelizni 11-kor, az ebédelni délután 5 óra tájban szoktam.
|
|
padat |
titok111 (537282) |2011.10.05 13:18 | | 537332. |
| |
Hétközben menza:
Szerda: rántott leves, pulykacomb falatok burgonyapürével, káposzta saláta
Csütörtök: húsleves, vadas mártás sertésszelettel, csőtésztával.
Péntek: hagymakrém leves, pirított csirke apróhús petrezselymes rizzsel, gombás kocka.
Hétvége itthon:
Szombat: húsleves, rántott sertés comb krumplisalátával
Vasárnap: maradék húsleves, túrógombóc. |
|
dingidungi |
titok111 (537282) |2011.10.05 12:42 | | 537322. |
| |
Érdekes kezdeményezés a topicod. És persze mindenki másképp éli-élheti meg.
Munkám kapcsán évtizedekig a lehető legegészségtelenebb életmódot folytattam: vidéki munka, kelés reggel 6-7-kor, több órás út Magyarország sarkaiba, meló, utána vissza, érkezés este 9-10-kor. Sőt, volt, hogy éjfél is jócskán elmúlt már. Napközben egy-egy szendvics - kajálás már a visszafelé úton - nos, ilyenkor csakugyan bepakoltunk valamely csárdában, estefelé.
Tisztelettel kérdezem: mijazazebéd?
Nos, persze van ellenpólus is: épp ezért hétvégeken (bármilyen fura) szeretek főzőcskézni, néha olyasmiket is, amely ételek elkészítése nem éppen 1-2 perc.
Ilyenkor van is türelmem is hozzá.
|
|
titok111 |
2011.10.05 12:37 | | 537312. |
| |
A holnapi menü Dezsőnél:
Hamis gulyásleves
Zöldbabfôzelék fasírozottal
|
|
hata |
2011.10.05 12:15 | | 537302. |
| |
Nem tudok főzni, de szerencsére jó "szakácsom" van :-)
Krumplifőzelék fasírozottal. |
|
titok111 |
2011.10.05 10:23 | | 537282. |
| |
Mivel enni jó, és a kutatások előzetes eredményei szerint csak a szavazók 1/3 nem szeret főzni, így érdekes lenne megosztani, hogy adott nap ki mit eszik. Persze recept, vagy titkos hozzávalók is megoszthatók, de azért érdekes lenne tudni, hogy széles e nagy világban éppen ki mit eszik.
Kezdem is:
A mai menü (Dezsőnél):
Húsleves cérnametélttel
Brassói aprópecsenye
|
|
|
|
|