ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
A nap képe (3881)
Feladványok (17314)
Tőlem Nektek (12382)
Játékok (1188)
Hónap feladványa (684)
Nyomasevics Bobacsek (1166)
A hét kérdése (2023)
Szívből szóló versek (1134)
csak úgy.. (4528)
Szuper zenék (117)
játékos javítás (1655)
Betűtészta (2974)
Kinek Ki (616)
Havi toplista (166)
asszogramma (1843)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Varázsgömb
Hipnózis
Agyscanner

Régészeti csodák
2022-02-09 6:55
Tökéletes pillanatok
Nehéz, beküldte: kadar*, szerkesztő: Sandviking
Kedves Utasaink, Hölgyeim és Uraim!

Foglalják el helyüket, az autóbusz perceken belül elindul. Csodás helyeket fogunk ma látni. Több ezer éves időutazásra készülünk.

Először egy több mint 4000 éves szent város régészeti feltárását nézzük meg. A völgyben hajdan akár 20 ezer ember is élhetett, előkelő papok, földművesek, munkások. Titokzatos tény, hogy két gyermekcsontváz kivételével emberi maradványokat a helyszínen nem találtunk. De nem találtunk fegyvereket, háborúságra utaló nyomokat sem. Békés kereskedelemre és örömre épülő társadalom élt itt, kőgyűrűre épült tereiken. Rendezett utcákat, lakóépületeket, bevásárló-központokat, gondosan kivitelezett templomokat és egy amfiteátrumot találunk ebben a hatalmas kereskedővárosban, és sok-sok piramist. A legnagyobb piramis négy futballpálya területű és közel 20 méter magas. Csontokból készült hangszereket, csontgyöngyből készült nyakláncokat találtunk benne. Szövött hordtáskák is előkerültek, ezekben a piramisok építéséhez szükséges köveket szállították a munkások. Feltételezés csupán, hogy a várost természeti katasztrófa elől menekülve hagyták el lakói, mintegy háromezer évvel ezelőtt. A feltárási munkák néhány évtizede elkezdődtek. Egyre több csoda kerül felszínre, a turisták érdeklődése óriási. Bejárjuk ezt a területet, mely századokon át rejtve volt az emberek elől.

Délben egy ranch-en megvendégeljük önöket olyan helyi specialitásokkal, mint a szardella alapú pörkölt, és a sült sertéshúsos szendvics. Kicsit felfrissítjük magunkat egy árnyékos mandarinligetben.

Továbbhaladva megközelítjük a tudományok templomát, mely a kies sivatag belsejében található. A helyet kétszer fogjuk felkeresni, ma délután és holnap kora reggel. Ugyanis itt nem szabad kihagyni a napnyugta és a napkelte izzó fényeivel átölelt hegyek látványát, és a fény által megvilágított régészeti emlékek árnyékát. Tökéletes pillanatok várnak ránk. Az istentiszteleti hely nyugodt légköre nagyszerű lehetőség lesz arra is, hogy meglessük a madarakat. Látni fogunk három koncentrikus várfallal körülvett épületeket: egy erődtemplomot, egy obszervatóriumot, egy adminisztratív központot és a völgy túloldali dombjára felépített több mint egy tucat téglatornyot. A kőfalakon domborműveket, fali véseteket csodálhatunk meg, ezek a két és félezer évvel ezelőtt itt élő tudósok üzenetei. Már most felhívom a figyelmet, hogy meleg széldzsekit vegyenek fel ezeken a kirándulásokon, mert nagyon kemény a szél azokban az órákban. Az obszervatóriumból a tornyok látványa több ezer éve ma is elárulja pontosan, hogy az év mely szakaszában vagyunk. Ugyanis a tornyok között a napfény az év adott napján mindig a naphoz tartozó résen látható. Fantasztikus mérnöki munka, és egyben lehetőség arra, hogy átéljük a több ezer éve itt dolgozó hajdani emberek élményeit. Egy gigantikus naptári műszert, a napkultusz emlékét fogjuk látni a kősivatag magányos rejtekében. Az emberi zsenialitás remekműve az emberiség számára.

Felkészült mindenki? Akkor indulunk, kalandra fel!
Hova megyünk a busszal?

A beküldési határidő lejárt, a regisztrálatlanul beküldött új megoldásokat már nem értékeljük!

Új hozzászólás beküldése (már csak regisztráltan beküldött megoldást értékeljük)


A Régészeti csodák című feladvány statisztikája:
A feladványt eddig 1877 felhasználó olvasta, és 57 megoldást küldtek be rá.
A feladványt 25 látogató fejtette meg helyesen.
Akik helyes megfejtést küldtek be (vastaggal aki határidőn belül):
AtomHangya, avensis, banyanya, buznemo, csomi35, Damas, deva55, grisenyka, hata, jubill, kkanya, kli, Kuala13, mihtoth, mutterka, nleva, onix, padat, pokina, szedit24, SziA, szmoni65, takaritono (vendég), tappi, Tucatka
Ajánld a feladványt másoknak:
Címzett neve: E-mail címe:


Ha be lennél jelentkezve, itt megnézhetnéd a beküldött megoldásokat


Felhasználónév:

Jelszó:

Jelszóemlékeztető



Friss feladványok:
 Irodalmi anagramma 110.
 Eszperente felelet 2.
 A nagy nyaralás
 Stációk 12.
 Szudoku-mix 3.
 Szakmai anagramma 42.
 Mind közül az első

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS