ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
Játékok (1164)
Tőlem Nektek (12374)
Szívből szóló versek (1134)
Feladványok (17306)
Hónap feladványa (683)
A nap képe (3875)
csak úgy.. (4528)
Szuper zenék (117)
játékos javítás (1655)
Betűtészta (2974)
A hét kérdése (2022)
Kinek Ki (616)
Havi toplista (166)
asszogramma (1843)
Nyomasevics Bobacsek (1165)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Varázsgömb
Hipnózis
Agyscanner

Évszázados büszkeségeink
2020-11-29 6:55
Egyetemek
Könnyű, beküldte: csibe08*, szerkesztő: Sandviking
Hazánk rendelkezik jó pár egyetemmel, közöttük nem egy szép történelmet tudhat magáénak. Ma ezekből szemezünk.

1. Ennek az egyetemnek a történetében az első említésre méltó név egy erdélyi fejedelemé. Nagy-Magyarország területén alapították, majd egy rövid fővárosi kitérő után elfoglalta mai helyét.

Az egyetem előbb egy királyunk nevét viselte, majd az egyik világháború után megkapta végleges nevét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy azóta is változatlan, és soha nem nevezték át. Egy politikus mellett az egyetem, és egyik kara is viselték egy-egy híres költőnk nevét. De Nobel-díjas is volt kari névadó ... sőt, ő maga életében még az egyetem vezetője is!

Karok idővel különváltak, összeolvadtak, de ma már az egyik legtöbb karral rendelkező egyetemünk.

2. Ha a címben azt mondjuk, évszázados, akkor muszáj megemlítenünk ennek az egyetemnek a vallási hátterét: három karon oktattak ott. Modern története nem jókor kezdődik: megalapították, pár évvel később végre elindult az oktatás is - majd jött egy háború. A háború után egy miniszterelnök nevét viselte. Ekkoriban fejlődésében legalább akkora szerepet játszott egy személy, aki az előző pontban található egyetemünk életében is kulcsszereplő volt!

Változnak az idők, így a miniszterelnök szobrát ledöntötték, és egy másik, a magyar történelem - talán - kevésbé ellentmondásos alakjának nevét viselte a továbbiakban. Az előző ponthoz hasonlóan innentől karok idővel különváltak, összeolvadtak, megjelentek más városokban is. Végül az új évezred hajnalán vette fel mai nevét, és ha az előbb azt mondtuk: az egyik legtöbb karral rendelkezik hazánkban, akkor itt ezt már csak fokozni tudjuk.

3. Természetesen ez az egyetem sem azon a néven érhető el ma, mint amivel megalapították - eredeti nevéhez ma már szótár kellene. Alapításakor még egy olyan karhoz tartozott, amelyről ma már senki nem hinné el, hogy valaha összetartoztak.

Ha már az első pontnál kiemeltük, hogy egy király nevét is viselte, emeljük ki, hogy ez az intézmény is viselt magyar királyi keresztnevet - azonban eredetileg nem királyról kapta a nevét! Egyesek szerint elsőnek tekinthető a világon a maga nemében.

Írhatnánk arról, hogy milyen névváltozásokon ment át az egyetem, milyen karok csatlakoztak vagy váltak le, mikor kapta mai nevét (amelynek egyébként a közkeletű rövidítése már nem felel meg), de inkább kiemelünk néhány érdekességet még:

Az egyetem jelenlegi struktúrájában egy olyan kar van, amely már az egyetem alapításakor is létezett. Épületei többnyire egy tömbben helyezkednek el, néhány nevének leírásához igazán nincs szükséged sok tintára. Sőt, ha a megfelelő épületek között közlekedsz, olyan, mintha Velencében lennél - pedig ki sem mozdultál hazánkból!

4. Sokan nem tudják, de ez az egyetem sem abban a városban lett megalapítva, ahol ma is áll.
Sok ma önálló intézmény története innen indult, például az egyik akkori kar jogutódja ma az eredeti alapító nevét viseli, önálló felsőoktatási intézményként.

Az első világháború előtt már 8000-nél is több hallgatója volt, ezzel a világ akkori legnagyobb egyetemei között volt a hallgatói létszámot tekintve.

De ha már beszélünk az eredeti alapítóról, beszéljünk a mai névadóról, akinek nevét több száz évvel az alapítása után vette fel. Ez a nevében is nemes egyébként első elnöke volt az évtizedekkel korábban megalakult egyetemi sportegyesületnek.

Az egyetemen több hazai Nobel-díjas is tanult, mégis nagy szégyen volt számukra, hogy a XX. században majdnem 40 évig nem adhatott ki tudományos fokozatot.

Mára azonban ezt a jogát visszanyerte, és hazánk egyik leghíresebb felsőoktatási intézménye ma is. Jelenleg 3 városban tanulhatnak ebben az intézményben a tanulók.

5. Ma keresett egyetemeink közül ő a legfiatalabb.

Jogelődje saját ágazatában az első ilyen iskola volt az országban, első 50 évében háromszor is nevet változtatott. A két világháború között szünetelt a működése, majd a II. világháború után néhány évvel létrejött az a főiskola, amelynek nevében már megtalálható az a szakma, amelynek nevével még ma is sokan azonosítják ezt az egyetemet.

Az intézmény szép kerek évszámmal ezelőtt nyerte el azt a bizonyos nevét, amivel még ma is sokan azonosítják - és egy még kerekebb dátummal váltott ismét nevet, és három intézmény összeolvadásából létrejött az, amit ma is ismersz. Azóta már nyelvvizsgát is tehetsz itt!

A legvagyonosabb magyarok és politikusok közül is sokan tanultak itt. Sokan úgy gondolják, szakmájában ez az egyetem nyújtja a legjobb diplomát az országban, és nem ismertebb és nagyobb "testvére".
Melyik egyetemeinkről van szó? Mindegyik megoldást legalább 3, a szövegben szereplő jellemző elem kifejtésével kérjük megindokolni!

A beküldési határidő lejárt, a regisztrálatlanul beküldött új megoldásokat már nem értékeljük!

Új hozzászólás beküldése (már csak regisztráltan beküldött megoldást értékeljük)


A Évszázados büszkeségeink című feladvány statisztikája:
A feladványt eddig 2468 felhasználó olvasta, és 57 megoldást küldtek be rá.
A feladványt 20 látogató fejtette meg helyesen.
Akik helyes megfejtést küldtek be (vastaggal aki határidőn belül):
3karakter, banyanya, csomi35, cviki57, grisenyka, hata, kadar, kkanya, kli, littlered, mutterka, nklari, ocotillo, onix, padat, remate, szedit24, szmoni65, tappi, Tucatka
Ajánld a feladványt másoknak:
Címzett neve: E-mail címe:


Ha be lennél jelentkezve, itt megnézhetnéd a beküldött megoldásokat


Felhasználónév:

Jelszó:

Jelszóemlékeztető



Friss feladványok:
 Művészi anagramma 26.
 Cím nélkül
 Eszperente felelet
 Szám-logika 4.
 Szudoku-mix 2.
 Barangoljunk
 Egy a négyhez 68.

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS