ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
A hét kérdése (1988)
A nap képe (3766)
Feladványok (17096)
ma történt (1915)
Segítséget kérek, köszönöm (2405)
Játékok (1002)
Betűtészta (2941)
Választás 2022 (317)
csak úgy.. (4453)
Tőlem Nektek (12265)
Hónap feladványa (668)
Fóliázzunk! (54)
Érdekes, vicces, jó honlapok (821)
asszogramma (1838)
Ki mondta? (237)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Varázsgömb
Hipnózis
Agyscanner

 

Egy remete élete a Kremlben

 
    2006.08.01.  Mészáros Ádám     
Nem volt emblematikus jelentőségű személy, nem volt történeti méretű figura. Olyan epizódszereplő volt, aki átszármaztatott hatalma folytán még ha akart volna, sem lett volna képes diktátori hatalomra törni. A cári eszme lejáratásával lökést adott az orosz ortodox vallási civilizáció további gyengítésének.

Hirdetés
Egy Remete élete a Kremlben

Züllött életmód

Grigorij Jefimovics titokzatos élete 1903-ban kezdődött, azért ekkor mert előtte való életéről szinte semmit sem tudunk. Ekkortájt 33 esetleg 40. életévét taposhatta. Annyi bizonyos, hogy apja szibériai paraszt volt, a sztrálecot pedig falujában csak Raszputyinnak hívták ami oroszul züllöttet jelent. Hírhedt volt ivászatairól , verekedéseiről, kétes nőügyeiről. Ki tudja miért, eldöntötte, hogy sztárec lesz ami annyit jelent, hogy vándorremeteként segít az embereken (szenvedéseiken illetve lelki bajaikban). Ellenségei később azt állították, hogy egy titkos szekta a hlisz tagja volt. Annyi talán igaz ebből, hogy a szekta ideológiája egybevágott hősünk filozófiájával, ugyanis a szekta vallási buzgalma éjszakai orgiákon nyilvánult meg. Raszputyin megnősült ahonnan négy gyermeke született. Egyik még csecsemőként meghalt a másik pedig aki gyengeelméjű volt otthon maradt anyjával. Később amikor már befolyásos ember lett az udvarnál odahozatta két lányát és ott nevelkedtek.

A Cári Udvarban

1903-as megérkezése Szentpétervárra nagy sikerrel kezdődött, hiszen a város legtiszteltebb egyházi személyének Kronstadti Jánosnak elnyerte barátságát és ezzel együtt későbbi sikereinek is az alapját. Emellett számos egyházi méltóság szimpátiáját is kivívta legfőképpen szónoki képességével amivel hatni tudott a tudatlan orosz parasztokra. Néhány év múlva már azaz 1905-ben Raszputyin bejáratos lett a cári udvarba, miután a két nagyhercegnő(Milica és Anasztázia) bemutatta a cári házaspárnak. 1907-ben az alig három éves cárevics Alekszej, elesett játék közben és mivel hemofíliás volt ezért, hatalmas vérömlenyek keletkeztek testén, ami az ő esetében akár végezetesnek is bizonyulhatott volna. Ekkor Raszputyin a két évvel korábbi látogatásnak köszönhetően újból meghívást kapott a palotába, de most már feladata is volt, hiszen különleges gyógyerőt tulajdonítottak neki. Éjfél körül érkezhetett meg majd egy ikon előtt térdre ereszkedett és imádkozni kezdett a gyermekért. Aztán felállt és a kereszt jeleit rárajzolta a cárevicsre, kezével végigsimította a kisfiú lázas homlokát majd így szólt neki: "Ne félj Alekszej, minden rendben van. Holnapra már jól leszel."
Ezután szibériai meséket olvasott neki . Majd "a fiú életben marad" mondattal távozott. A gyermek életben maradt és a házaspár hálát adott Istennek, hogy elküldte hozzájuk ezt a csodatevő embert. Ezt követően a cár államügyekben is hallgatott rá. Amikor már nem lehetett eltitkolni, hogy a sztrálec mennyire markában tartja az uralkodópárt, akkor Miklós rokonai rávették, hogy száműzze Raszputyint. Ez azonban nem tartott sokáig,hiszen a "szerzetes" Szibériából küldött egy táviratot amiben biztosította Alekszej újbóli felépülését.

I.Világháború idején

1914 tavaszán a cári Oroszország egyre inkább sodródott a háború felé. A Monarchia trónörökösének június 28-án történt meggyilkolása elindította az első világháborút. Furcsaság, hogy egy nappal előtte Raszputyin majdnem életét veszítette, amikor egy elmebeteg nő hasba szúrta. Miközben azt kiáltotta, hogy megölte az Antikrisztust. A sztrálec felépült, és figyelmeztette a cárt, hogy kerülje el a háborút ugyanis az csak szenvedést, pusztulást fog okozni. Erről azonban nem vettek tudomást és Oroszország a vesztébe rohant. Két év múlva amikor a frontok mereven álltak, újból a szerzetes és az uralkodópár kapcsolatáról beszéltek, mivel Raszputyin elakarta érni, hogy a Birodalom kössön békét Németországgal. Ezzel nem csak országa biztonságát akarta kivívni, hanem a ravasz sztrálec tisztában volt vele, hogy ha ez így megy tovább akkor forradalom lesz és ekkor már érezhetővé vált a bolsevik ideológia hatása, ami neki különösen nem lett volna kedvező, hiszen eddigi gondtalan életével fel kellett volna hagynia. Tehát Raszputyinnak érdekében állt,hogy fenntartsa a cári Oroszországot. Azonban ekkor már kezdett ellene alakulni egy szövetség. Tagjai legfőképpen féltek tőle, hogy letaszítja őket a trón közeléből, irigység is állhatott a háttérben de elképzelhető az is, hogy a cári udvart szerették volna inkább romokban látni bár ez a feltevés elég valószínűtlen.

A VÉG

Az összeesküvés vezére a 29 éves Juszupov herceg volt. Az ország egyik legnagyobb vagyonával rendelkező férfit rokoni szállak fűzték a cárhoz. Személyesen ismerte a sztárecet, sőt sokszor együtt is tivornyáztak. 1916 decemberében meghívást kapott tőle. Mikor megérkezett a palotába, azt a látszatot keltették, hogy estély van és mindenki csak az úrnőre vár. Borral illetve süteményt etettek vele amiben cián volt és meglepetésükre egyik sem hatott rá.
Majd ezt követően megkérték, hogy mondjon el egy imát a falon lévő kereszt előtt. Ezt kihasználva hátba lőtték. A merénylők már éppen gratuláltak egymásnak amikor a sztárec kinyitotta szemét és kitámolygott az udvarra, azonban nem kerülhette el sorsát! Újabb két lövés érte az egyik a hátát a másik a fejét. Amikor kiderült,hogy Raszputyin meghalt Pétervár utcáin kitört az öröm. A bűnösök enyhe büntetésekkel megúszták. Ám az utolsó szó mégis a halotté volt. Levelet írt halála előtt két hónappal Alekszandrának amelyben tudatja vele, hogy a cári család egyik tagja sem fogja őt túlélni két évvel. 1917 márciusában Oroszország helyzete a háborúban kritikussá vált, és ekkor II.Miklós lemondott. A bolsevikok kerültek hatalomra és utána állítólag ők ölették meg az egész cári családot....
Raszputyin holttestét 1917 februárjában a forradalmi csőcselék kihantolta és máglyán elégette.


  Kapcsolódó cikkekFelhasználónév:

Jelszó:

JelszóemlékeztetőFriss feladványok:
 Játék a számokkal ...
 Szudoku-mix 1.
 Élek és Csúcsok 2.
 Háromjegyűek közt bogarászva
 Számokból betűk 5. ( korrigálva)
 Város 2.
 Negyedik hatványon

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS