ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
A nap képe (3252)
Foci VB (53)
Feladványok (16773)
csak úgy.. (4351)
Tőlem Nektek (12118)
Vicces szövegek (3963)
Kinek Ki (602)
asszogramma (1777)
A hét kérdése (1897)
Spórolás (26)
Neked mi a szeretet? (2)
Nyomasevics Bobacsek (1159)
Választás 2022 (308)
Szívből szóló versek (1090)
Gratulációk (eredmények) (5018)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Varázsgömb
Hipnózis
Agyscanner

 

LézerSzínház 25 éve

 
    2004.11.24.  yoda     
Esténként a Népliget ismét élettel teli lesz, a parkolók megtelnek, és az apró lámpák fényei messzire harsogják: a Planetáriumban ismét Lézerszínház lesz. 25 éve, megállás nélkül.

Hirdetés
Az ősemberek óta mindenki szívesen üldögél a hűvös nyári estéken egy tábortűz mellett. A lobogó tűz fényei, a pattogó zsarátnok szikrái órákon át képesek lekötni figyelmünket. Ez a varázslatos érzés kerítette hatalmába azt a kis csapatot is, akik a 70-es években képzőművészként találkoztak a lézerfény csodájával. Annyira szépnek találták a látottakat, hogy egyszerűen nem bírták ki, hogy azt ne mutassák meg másoknak is.

A LézerSzínház alkotóközössége legelső premierjét a "Űroperát", 1980 áprilisában mutatatta be a népligeti Planetáriumban. Az elmúlt 25 évben bemutatott 47 fényjátékot közel 700 ezer néző láthatta. A LézerSzínház, ami mindmáig az európai kontinens egyetlen állandó fényszínháza 1983-tól folyamatosan működik Budapesten. A társulat rendszeresen tart bemutatókat külföldön is.

A repertoár legnépszerűbb darabját az "Egy óra Pink Floyd" eddig több mint 100 ezren látták. Az "ezüstérmes" Mike Oldfield zenei életművét feldolgozó előadásnak 95 ezer nézője volt. A legsikeresebb darabok 885, illetve 590 előadást éltek meg, eddig. A LézerSzínház komolyzenei sorozatában Beethoven-től Krisztof Penderecky-ig igen sok klasszikus szerző művei váltak láthatóvá. E műfaj sikerdarabjának, Carl Orff: Carmina Burana oratórium multimédia feldolgozásának, eddig több mint 25 ezer nézője volt.

..és mit hoz a jövő?

2005 áprilisában megrendezik az első Lézer Fesztivált, ahol egy héten át naponta más-más csoportok lézershowja várja majd a fényművészet szerelmeseit a Planetáriumban.

A LézerSzínház kifejlesztett egy programot, amivel ismert animációs technikák egyszerű módon alakíthatók át a lézer-vetítés speciális igényeihez. Lehetőség nyílt arra, hogy nyilvános pályázatot hirdessenek a legötletesebb számítógépes animációk készítőinek. A pályázat legsikerültebb darabjait a következő évad bemutatóiban láthatja majd a közönség.

Egy speciális lézervetítőt is fejleszt a társulat. A vetítő különlegessége, hogy miközben fénysugarakat vetít, érzékelni is képes a sugarakhoz érő tárgyat, vagy embert. Így a sugarak, mint egy számítógéppel összekötött hangszer billentyűzete képesek megszólaltatni a hozzájuk rendelt hangokat. Ez a fényhangszer egy színpad méretű térben is működhet, így válik lehetővé, hogy egy zenemű előadását egy vagy akár több táncművész saját testével irányítsa. Ezek a próbák jövő év tavaszán indulnak.

A vetítés-technika új lehetőségeinek folyamatos bővülése lehetővé tette, hogy a Planetárium kupoláját teljesen beborító, 360 fokos panoráma gömb-mozi fejlesztését kezdje meg a Multimédia Stúdió. A reményteljes kísérletek nyomán, újabb különleges színfolttal gazdagodhat a budapesti program kínálat. A valóságos térben rögzített képeket számítógépes grafikai elemekkel kombinálni képes vetítőrendszer különleges látásmódjával mutathat be kevesek számára ismert helyeket, természeti-, vagy művészeti csodákat. A gömb-mozi első előadásait leghamarabb 2006 első felében láthatjuk a Planetáriumban.


  Kapcsolódó cikkek

  -  Lézerszínház: s az égbolt fényre derül


Felhasználónév:

Jelszó:

JelszóemlékeztetőFriss feladványok:
 Szudoku 87.
 Nem Zeti
 VB
 Sorozat 8.
 Mészáros bácsi 3.
 Kártyázzunk!
 Versvégek

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS