ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
Feladványok (16860)
A nap képe (3354)
Vicces szövegek (3981)
A hét kérdése (1922)
asszogramma (1796)
Választás 2022 (313)
Tőlem Nektek (12184)
Gratulációk (eredmények) (5042)
Admin (402)
Betűtészta (2903)
Hónap feladványa (630)
Spórolás (28)
ma történt (1883)
Foci VB (167)
Segítséget kérek, köszönöm (2365)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Varázsgömb
Hipnózis
Agyscanner

 

Körfűrészes bűvésztrükk

 
    2004.05.25.  yoda     
A XX. századi bűvészet egyik leghíresebb és leglátványosabb trükkjét, a kettéfűrészelést P. T. Selbit brit bűvész dolgozta ki 1920-ban.

Hirdetés
A drámai hatású új mutatványával, amelynek során elragadó asszisztensnőjét faládába fektette, látszólag kettéfűrészelte, majd néhány pillanattal később egyesítette, nagy feltűnést keltett Londonban, majd az egész világban. A mutatvány alatt csak a lány fejét lehetett látni, amint kikandikál a láda egyik végén vágott nyílásból. A lánynak semmi mást nem kellett tennie, mint az álla alá húznia a térdét a fűrészelés idején.

1921-ben Horace Goldin amerikai bűvész mutatta be a trükk továbbfejlesztett változatát New Yorkban. A lány feje, keze és lába jól láthatóan nyúlt ki a láda két végén és két oldalán lévő nyílásokból. Goldin azonban nem egy, hanem két lányt használt a mutatványhoz. Először is "hipnotizálta" az egyik lányt, és utasította, hogy feküdjön bele a vastag faasztalra helyezett ládába. A láda fedelének lezárása és lelakatolása után a bűvész megforgatta a forgó korongon álló asztalt és ládát, így a lány lába rövid időre eltűnt a közönség szeme elől. Ebben a pillanatban a lány behúzta a lábát, és a talpát a fedél belsejében kialakított lábtartónak támasztotta. Ezzel egy időben a másik lány, aki az üreges asztallapban rejtőzött, áttolta a lábát az asztallapba, illetve a ládába épített két csapóajtón, majd kidugta lábfejét a láda végén lévő nyíláson. Amikor a forgó korong megállt, a közönség az első lány fejét és kezét, valamint a második lány lábát látta. Ezt követően Goldin, asszisztense segítségével, egy hatalmas fűrésszel kettévágta a ládát. Amint a fűrészt kihúzták, két fémlapot helyeztek a vágatba, a láda két csonkjának a végére. Amikor a bűvész széthúzta a láda két felét, a fémlapok megakadályozták a nézőket abban, hogy a láda belsejébe lássanak. A látszólag kettéfűrészelt áldozat mosolygott és kezét-lábát mozgatta. Ezután a bűvész ismét összetolta a ládát, eltávolította a fémlapokat, és kinyitotta a lakatokat. Felébresztette a "hipnotikus álmából" a lányt, aki sértetlenül szállt ki a ládából. Goldin mindig a színház elé rendelt egy mentőautót és a színpad végében egyenruhás mentősök várakoztak a hatás kedvéért. Később óriási körfűrészt alkalmazott a kettéfűrészeléshez.

Harry Blackstone amerikai bűvész is továbbfejlesztette a körfűrészes trükköt. Ő már csak egy lányt hipnotizált, és utasított arra, hogy hagyja magát kettévágni. A lány egy 76 cm hosszú, 38 cm széles és 20 cm mély asztalra feküdt, ami egy torzó formájú üreget rejtett. Könnyen táguló anyagból készült ruhát viselt az asszisztens, ami alatt egy fémvázas szerkezet volt, hússzínű karton hátrésszel. Miközben a bűvész a közönséghez beszél, a lány kikapcsolja a csatokat a fémvázon, és testét az asztal üregébe süllyeszti. Feje, válla, karja, lábszára és lábfeje továbbra is látható marad. Ezt követően a bűvész a lány "alá" csúsztat egy jókora fadarabot annak bizonyítására, hogy igazi fűrészt használ. Majd bekapcsolják a 60 cm-es körfűrészt, és az asztalt daru segítségével a fogó penge alá helyezik. Úgy tűnik, hogy a lány teste még mindig az asztalon van, amikor a fűrész kettévágja a fadarabbal együtt. Miután a fűrész átszeli a ruhát, a vázat és a fát, a bűvész lemutatja az elfűrészelt fadarabot a közönségnek. Majd a a közönség sokkolása után, ujjainak egyetlen csettintésével felébreszti a lányt, aki leszáll az asztalról, és meghajol a közönség előtt.

A trükk legújabb változatát Doug Henning amerikai bűvész mutatta be 82-ben egy televíziós műsorban. A mutatványhoz egy lányt, valamint egy mindössze 30 cm mély dobozt használt, nem pedig közel 50cm-est. A doboz vége felfüggesztett ajtót rejtett magában, amelyhez két távirányítású gumiláb csatlakozott. A két részből összeillesztett dobozt az asztalra helyezik. A lány bemászik a dobozba, fejét és lábát kinyújtja. Ezután a dobozt, úgy fordítják el, hogy a lány a közönség felé nézzen, miközben hipnotizálják. Ez idő alatt a lány behúzza a lábát a dobozba, s a helyére az állábas ajtót rúgja úgy, hogy a két gumiláb kinyúljon a doboz nyílásán, majd térdét a mellkasa alá húzza az oldalára forgatják, és megkezdődik a fűrészelés. A hitelesség fokozása érdekében a bűvész kis csapóajtót nyit ki a doboz egyik oldalán, és megmutatja a lány karját, a doboz másik részén lévő ajtó kinyitásával pedig az állábakat mutatja meg a közönségnek. Rejtett zsinór meghúzásával a lány mozgatja a bokában hajlítható gumilábat. A folyamat néhány pillanat leforgása alatt visszafordítható, és a kettévágott lány ismét a saját lábán áll..


  Kapcsolódó cikkekFelhasználónév:

Jelszó:

JelszóemlékeztetőFriss feladványok:
 Szolfézs 2.
 Idézet másképp
 Szerkesztés vonalzóval (Kiegészítve ! )
 Egy a négyhez 54.
 Anagrammák 4.
 Kockázzunk tovább
 Szósor 113.

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS